V Hofmeisterových stopách II – Dům, v němž žil

22.04.2017 08:02

V lednu jsme psali o domě, kde se Hofmeister narodil, nyní se zaměříme na dům, v němž v Rožmitále žil a tvořil. Dvoupodlažní stavení koupil v roce 1896 z nastřádaného tisíce zlatých po návratu ze čtrnáctiletého působení v pražských rukavičkářských manufakturách. Nachází se v ohybu nynější Hofmeisterovy ulice na začátku hráze Podzámeckého rybníka a naproti zámku.

Ing. arch. Jan Pešta, který s rodinou dům od roku 2006 vlastní, pátral po jeho historii a podle dendrologického výzkumu a datace na jednom trámu zjistil, že byl vybudován roku 1863 na místě staršího dřevěného objektu s jiným půdorysem. Dům patrně postavil jistý Klouda, o čemž svědčí nápis na jednom prkně „Klouda jest domu majitel“.

V roce 1898 nechal – tehdy ještě budoucí – spisovatel upravit přízemí, především dosavadní krámek předělal na obývací místnost a vyměnil okna. V třicátých letech 20. století doznala úpravy i fasáda.

Hofmeister, který měl v domě pracovnu v prvním patře s výhledem na rozsáhlý rybník, brdské vrcholy a západ slunce, tady nacházel inspiraci pro své romány z pravěku a ze života Praslovanů. Dům spolu s ním obývala celá rodina, manželka Marie a čtyři děti – jeden chlapec a tři děvčata. Dcera Ludmila pak žila v domě se svými dětmi také poté, co ovdověla.

Dům za Hofmeisterova života a spisovatel ve své pracovně

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz