Senzační objev burianologa Aleše Durčáka

05.04.2020 19:12

Dlouho se hloubalo, zda geniální malíř Zdeněk Burian ilustroval nějakou knihu spisovatele R. R. Hofmeistera či ne. Spekulace byla v tomto případě na místě, neboť Hofmeisterovy romány o pravěku a Burianovy ilustrace pravěkých motivů by šly pěkně dohromady. Hovořila pro to i skutečnost, že v době vrcholné spisovatelovy tvorby, byl už mladý Burian uznávaným a poptávaným ilustrátorem.

V Hofmeisterově monografii je o Burianovi zmínka v souvislosti s nakladatelem Janem Toužimským, který chtěl od roku 1931 na Hofmeisterovi velkolepý román ze starých českých dějin s názvem Praotec Čech a pro nějž už měl i vyhlédnutého ilustrátora – Zdeňka Buriana. Problém byl ovšem v tom, že Hofmeister takový román nikdy nenapsal, i když se na něj patrně připravoval.

Před několika dny nám ale správce a kurátor muzea Zdeňka Buriana ve Štramberku Aleš Durčák poslal senzační zprávu, že Burian přeci jen Hofmeistera ilustroval. Nešlo samozřejmě o knihu, ale o povídku na pokračování s názvem Na staročeském hradišti, která vycházela v časopisu pro mládež Malý čtenář v ročníku 1931/1932. Burian byl v té době dvorním ilustrátorem tohoto oblíbeného periodika.

Povídka, kterou si Hofmeister zcizil sám sobě z knihy Březnické obrázky, měla osm pokračování, takže Zdeněk Burian k ní namaloval osm černobílých ilustrací a na úvodní obálku přidal jednu barevnou. Je jen symbolické, že v dalším čísle Malého čtenáře, poté co Hofmeisterova povídka situovaná na Březnicko skončila, začala vycházet povídka Eduarda Štorcha o lovcích mamutů a sobů rovněž s ilustracemi Zdeňka Buriana, čímž započala jejich dlouholetá a plodná spolupráce.

Ještě dlužíme vysvětlení, kde se vzaly spekulace, že Burian ilustroval některou Hofmeisterovu knihu. S vysvětlením nám pomohl právě burianolog Aleš Durčák.

V 80. letech vyšla monografie Zdeňka Buriana z pera rozporuplného publicisty Petra Sadeckého, v níž ze soupisu nevydaných knih vyplývá, že v roce 1925 bylo plánováno vydání Hofmeisterovy knihy Život v pravěku s ilustracemi Zdeňka Buriana. V roce 1925 skutečně Hofmeister knihu vydal, ale byl to druhý díl Pravěku Čech a ilustroval jej Max Švabinský. 

Patrně nás čekají i další překvapení v Hofmeisterově tvorbě i životě. Vždyť vydal 40 knih, tři zůstaly v rukopise a v nejrůznějších časopisech publikoval desítky, ba stovky povídek, článků či fejetonů. A jeho život – rukavičkářský i spisovatelský - byl neméně zajímavý a jistě v sobě skrývá ještě řadu neobjevených skutečností.

Titulní strana časopisu s prvním pokračováním Hofmeisterovy povídky

Burianovy ilustrace k jednotlivým pokračováním

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz