Mohl se Hofmeister setkat s Gangloffem? – 1/2

20.05.2019 14:44

Mohl. Lesmistr arcibiskupských lesů a vynálezce Karel Daniel Gangloff, jedna z celé řady významných historických osobností Rožmitálu, totiž zemřel, když budoucímu spisovateli bylo jedenáct let.

Právě teď v květnu vzpomínáme 210 let od narození K. D. Gangloffa a tak máme příležitost fabulovat, jak asi takové setkání mohlo vypadat. Lesmistr a vynálezce četných důmyslných přístrojů a strojů, jež sloužily lesní geodézii a technologii, jako například stroj na výrobu šindelů či zápalkových dřívek, žil v bytu v domku (dnešní Zámecká hospoda) před hlavním vchodem do zámku, v němž měl dvě pracovní místnosti. Malý Hofmeister zámkem, který byl tehdy pro veřejnost průchozí, dost často s dědečkem či sám procházel z města do kostela ve Starém Rožmitále. Prostor pod zámkem byl pro něj také výchozím bodem při klouzání na rybníku Kuchyňka. Lze tedy předpokládat, že se někdy se starým Gangloffem setkal či jej potkal, patrně ale asi ani nevěděl, o koho jde.

Avšak jedno setkání s Gangloffem i jeho ženou malému Hofmeisterovi přeci jen utkvělo v paměti. To když mu měl donést otcem, který byl jirchářem, vydělanou kůži srnce. V druhém díle svých pamětí Probíjení o návštěvě u Gangloffových napsal zajímavou vzpomínku.

Tu si přečtete ale až zítra.

Karel Daniel Gangloff (1809 - 1879)

Rožmitálský zámek na přebalu Hofmeisterovy knihy Nové rožmitálské obrázky

 

 

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz