Hofmeisterův Rožmitál

16.03.2018 21:34

Letošní rok mají příznivci spisovatele R. R. Hofmeistera jedinečnou příležitost, aby se o něm dozvěděli víc, než třeba doposud vědí. Ve čtvrtek 17. května tomu bude totiž přesně 150 let, kdy se v Rožmitále narodil.

K tomuto jubileu připravuje Podbrdské muzeum řadu akcí pro veřejnost. Některé už začaly, jiné se teprve chystají. O všech vás budeme samozřejmě průběžně podrobně informovat.

Hofmeister si naši úctu a vzpomínku jistě zaslouží. Vždyť patřil k desítce osobností, které proslavily náš region v celostátním měřítku. A to nejen svou literární tvorbou, ale i zarputilou snahou o zviditelnění Rožmitálska mezi lidmi.

Už v březnu byla vyhlášena na základní škole v Rožmitále p. Tř. soutěž, v níž se mají žáci svěřit počítači či papíru, proč mají naše město rádi. Výsledky literární soutěže nazvané Můj Rožmitál budou vyhlášeny 22. června.

Swingový večer, jímž Podbrdské muzeum tradičně zahajuje sezonu, bude tentokrát, 7. dubna od 20 hodin, doprovázet povídání autora Hofmeisterovy monografie. Návštěvníky koncertu, a další dny i návštěvníky muzea, přivítá ve foyeru výstava velkoplošných fotografií Rožmitálu z přelomu 19. a 20. století.

V sobotu 19. května od druhé hodiny odpolední se mohou všichni, kdo jsou zvědavi na místa v Rožmitále, kde spisovatel zanechal stopu, vydat na komentovanou procházku. Začíná se u Hofmeisterova rodného domu a končí u jeho hrobu na novém hřbitově.

Chystá se rovněž turistický pochod nazvaný Hofmeisterova stezka. Pomocí aplikace Turista v mobilu si každý může padesátikilometrový špacír nádhernou přírodou z Rožmitálu do Mýta zkusit individuálně, kdy chce.

A to ještě není všechno. Hofmeisterovo výročí budou v Rožmitále připomínat výlohy, bude se o něm hovořit na festivalu dechovek a pozadu nezůstane ani Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále. Proč také toto muzeum? Vždyť přece první světovou válku trávil spisovatel v továrně Ferrum výrobou cvočků!

Originální pozvánka na swingový večer

 

 

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz