Hofmeisterova svatba: Jemu bylo 31, nevěstě 19

30.07.2019 23:12

2. srpna tomu bude 120 let, co se konala svatba Rudolfa Richarda Hofmeistera z Rožmitálu a Marie Anny Němečkové z Čížové u Písku. Jemu bylo třicet jedna, jí devatenáct.

Budoucí spisovatel ji poznal při čtyřtýdenním vojenském cvičení u zeměbraneckého pluku č. 7 v Písku. Každý den musel s kumpanií dvacetkrát mašírovat na cvičišti u Purkratic směr Čížová, ale nikdy do Čížové nedošel. A tak byl zvědav, co v té Čížové vlastně je. Když měl jednou volno, sedl v Písku na vlak a po pár kilometrech vystoupil hned na první zastávce. 

Zamířil do hospody u Němečků a ke svému překvapení zde nalezl svého přítele a rádce, pootavského slavíka, básníka Adolfa Heyduka. Přisedl k jeho společnosti a nechal se obsluhovat černookým děvčetem s červenými tvářičkami, dcerou hostinského a také řezníka Němečka.

Ona po něm hodila očkem, on se na ní dlouze zadíval. Po roční známosti, kdy ji určitě čítával ze své první knížečky Básně samouka, měli 2. srpna 1899 v kapli čížovského zámku svatbu.

Těžko říci, co by si pomyslel Hofmeisterův otec, jenž byl v době svatby už sedm let po smrti, zda je to osud či náhoda: On si totiž také vzal dceru hostinského, budoucí spisovatelovu matku, tentokrát ale z Nového Knína.

Spisovatel v roce 1911 se svou rodinou. Zleva syn Rudolf (*1902) a dcery Ludmila (*1900), dvojčata Helena a Bohumila (obě *1906) a manželka Marie

 

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz