Hofmeister psal i pro krajanský tisk v Americe

09.06.2023 14:03

V roce 1921 navázal Hofmeister kontakt s březnickým rodákem Augustinem Geringerem, jenž byl vydavatelem celé řady českých krajanských listů v Americe. Geringer, který vydával například pro 350 000 Čechů a Slováků žijících v Chicagu a okolí večerník The Daily Svornost, jmenoval Hofmeistera dopisovatelem v Československu, poslal mu novinářský průkaz, kterým se mohl prokazovat na úřadech a za každý zveřejněný literární příspěvek mu posílal 400 Kč.

Spolupráce skončila v roce 1932, kdy už byl Geringer dva roky po smrti a kdy se v důsledku hospodářské krize začal krajanský tisk uskrovňovat. Nový šéfredaktor a majitel už nechtěl Hofmeisterovi proplácet honoráře za práce, které před tím zveřejnil v Československu, a tak v květnu 1932 obdržel Hofmeister z Ameriky dopis:

„Lituji, že nemůžeme vyhovět Vaší žádosti stran honorování drobných prací jinde uveřejněných a námi otisknutých. Žádný americký časopis nehonoruje takových přetisků. Českoamerické časopisy konají vážnou a důležitou práci ve prospěch staré vlasti a používání látky časopisy ve vlasti prošlé je jedním z mála drobtů odměny, které se jim za to dostává – vlastně kterou si berou ve vědomí, že tím nikomu nevzchází škoda a naopak, že se tím přispívá k udržení lásky k staré vlasti a vědomí příslušnosti k národu.“

V roce 1924 Hofmeister psal také krátce pro měsíčník Bratrský věstník vycházející v Omaze a Nebrasce. Jeho redaktor Šerpán však chtěl jen původní práce o husitství a Žižkovi (což nebylo spisovatelovo téma), i když za honorář 500 Kč, a tak ze spolupráce brzy sešlo. Jistě však udělal v dopise Hofmeisterovi radost krásnou češtinou a oslovením „vážený pane Hofmistře!“.

Hofmeisterova novinářská legitimace. Archiv Podbrdského muzea 

Březnický rodák August Geringer (1842 - 1930). Repro: Živá historie, květen 2023

Jeden z Geringerových dopisů Hofmeisterovi. Archiv Památníku národního písemnictví

Chicagské krajanské časopisy.  Repro: Živá historie květen 2023

Budova krajanského listu Svornost a Geringerovi zaměstnanci. Repro: Živá historie květen 2023

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz