Hofmeister manželku miloval, k ženám ale zaujímal dvojaký postoj

24.05.2020 17:01

Před 140 lety, 25. května 1880, se narodila v Čížové u Písku Marie Anna Němečková, budoucí manželka spisovatele Rudolfa Richarda Hofmeistera. Jejím otcem byl hostinský a řezník Jan Němeček podnikající v Čížové v domě č. p. 8 a matkou Marie, rozená Sluková z nedaleké Borečnice.

Seznámili se v roce 1898 v hospodě Mařenčina tatínka v době, kdy byl Hofmeister v Písku na vojenském cvičení. O rok později, 2. srpna 1899, se už konala v kapli čížovického zámku svatba. Ženichovi bylo jednatřicet, nevěstě devatenáct. Narodily se jim čtyři děti, jeden chlapec a tři děvčátka. Prvním potomkem byla 12. června 1900 narozená Ludmila, která ještě v 60. letech učila na základní škole v Rožmitále.

O výchovu dětí se u Hofmeisterových starala především manželka. Rovněž vedla celou domácnost a od roku 1918, kdy se jediným příjmem rodiny staly spisovatelovy honoráře za knihy a články, vytvářela kolem manžela ochrannou atmosféru, aby se mohl soustředit jen a jen na psaní. Zpočátku psával už od rána s polední přestávkou až do pozdního odpoledne, v pokročilém věku už odpoledna vynechával. V té době ho nesměl nikdo vyrušovat.

Spisovatel manželku jistě miloval a její roli v rodině oceňoval, na druhé straně však měl k ženám dvojaký postoj, který je patrný z jeho povzdechu v Pravěku Čech:

„Kdo ze smrtelníků dovede sečíst, kolik odvážných a velkolepých záměrů mužských se (...) už zhroutilo a rozplynulo v měkkém objetí žen, pod přívalem jejich slzí a proseb, a kdo může i jen tušit, jak zcela jinak by se byly vytvářely dějiny lidstva, kdyby byli všichni velcí a silní mužové dovedli odolat prosbám žen!“

Marie Hofmeisterová zemřela v 56 letech 16. června 1936, necelé dva roky po smrti manžela.

Marie Hofmeisterová, roz. Němečková a její představitelka Tereza Sladovníková v netrpělivě očekávaném filmu Tomáše Belky

 

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz