Hofmeister jde do světa

13.08.2020 18:28

Polodokumentární a polohraný studentský film Tomáše Belky o Rudolfu Richardu Hofmeisterovi se vydal do světa. Sice zatím jen pár kilometrů za rožmitálská humna, ale v dalších týdnech bude mít nakročeno určitě mnohem dál. Třeba jednou až na ČTArt...

V sobotu 15. srpna se bude totiž RRH promítat jako předskokan v letním kině v Březnici, kde dávají obnovenou premiéru Samotářů. Vždyť Březnice byla po Rožmitálu druhým nejoblíbenějším spisovatelovým místem. Nejenže napsal obsáhlou polopovídkovou a polofaktografickou knihu Březnické obrázky, ale Březnicko neúnavně propagoval v celostátním tisku.

V některých povídkách dokonce na Březnicko (stejně jako na Rožmitálsko) situoval staré Kelty a Praslovany, což mu historikové vyčítali jako čirou fikci. Co by ale Hofmeister neudělal pro propagaci svého kraje, pro přilákání turistů! Jeho vztahu k Březnici (březnické záložně, spolku Bozeň, zámku atd.) je věnována i část spisovatelovy monografie z pera Jindřicha Jiráska.

K premiéře Belkova filmu v Březnici publikoval zpravodajský server Zprávy Příbram poutavé video, které určitě stojí za zhlédnutí.

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz