Ceny v soutěži Můj Rožmitál uděleny

02.07.2018 22:01

19. června byli v rožmitálském Podbrdském muzeu slavnostně vyhlášeni vítězové prvního ročníku literární soutěže Můj Rožmitál. Soutěž byla součástí oslav 150. výročí narození rožmitálského spisovatele R. R. Hofmeistera a zúčastnili se jí žáci a žákyně ZŠ J. J. Ryby. Zadání bylo jednoduché – stejně jako slavný rodák, i dnešní rožmitálští školáci měli za úkol napsat text o svém domově, o Rožmitálu. V Hofmeisterových knihách se autor často vyznává ze své lásky k rodnému městu, zaznamenává vzpomínky na dětství, hry v rožmitálských uličkách i roky strávené ve školních škamnách.

Měsíčník Třemšínské listy, z něhož čerpáme informace, napsal, že nejinak tomu bylo i u textů dnešních školáků. V několika desítkách textů, které postoupily do užšího výběru a které hodnotila odborná porota složená z pracovnic Podbrdského muzea a Knihovny manželů Tomanových.

„Děti v textech vzpomínají na školku, na své kamarády. Potěšilo nás, že jako svá oblíbená místa v Rožmitále uváděly často knihovnu, muzeum a školu. Nebály se ani být kritické a poukázat na to, co jim ve městě chybí. Upřímně jsme obdivovaly rozsah a úpravu textů žáků z prvního stupně, které byly napsané ručně a někdy i ozdobeny obrázky,“ zhodnotila soutěž členka poroty, vedoucí Podbrdského muzea paní Mgr. Hana Křepelková. I když se malí autoři pustili v naprosté většině do prozaických textů, tu a tam se odvážili si i zaveršovat a vznikla i jedna báseň o několika slokách.

A kdo nakonec převzal pamětní diplom a ceny z rukou samotného Mistra R. R. Hofmeistera, ztvárněného Miloslavem Marouškem?

V 1. kategorii pro první ročníky celá třída 1. A za své obrazové leporelo. Ve 2. kategoriipro žáky 2. – 5. ročníku se na třetím místě umístil Josef Jano ze 3. A, na druhém místě Jana Převrátilová z 2. B a první místo získala Tereza Koptíková ze 4. A. Ve 3. kategorii pro 6. - 7. ročník bylo pořadí následující: třetí místo Hana Littová ze 6. B, druhé místo Sabina Ptáčková ze 6. A a vítězem se stal Ondřej Kadeřábek také ze 6. A. V poslední kategorii pro 8. – 9. ročníky se na třetím místě umístila Kateřina Holanová, druhý byl Adam Holeček, oba z 8. A, a vítězkou se stala Andrea Křivánková.

Blahopřejeme všem oceněným a děkujeme všem zúčastněným i jejich učitelkám, které své žáky na soutěž připravily. Doufejme, že první ročník soutěže nebude poslední a že se příští rok sejdeme opět nad spoustou zdařilých literárních pokusů, uzavírají článek Třemšínské listy.

Předávání cen se uskutečnilo v síni slavných rodáků, kde má spisovatel část "své" pracovny s výhledem na rodný dům

Společná fotografie vítězů se spisovatelem v podání Miloslava Marouška (snímky: Podbrdské muzeum)

Ukázky prací

 

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz