100 let od úmrtí spisovatelovy maminky

27.06.2016 23:26

Před 100 lety zemřela matka spisovatele R. R. Hofmeistera Otilie Hofmeisterová, rozená Reinišová, jež pocházela z Nového Knína, kde měl její otec hospodu.

„Maminka neznala odpočinek“, napsal o ní syn Rudolf ve svých vzpomínkách. „Vedla domácnost, vařila, uklízela, starala se o děti a vychovávala je, a nikdy si ani neposteskla. Její ruce, které za života vykonaly tolik práce a tolik dobra, jistě září v nebi daleko více než ruce největších světců a světic, které nepoznaly tvrdé a celoživotní plahočení, nepřetržitou těžkou a ničím neodměňovanou práci.“

Hofmeisterova matka Otilie (1840 – 1916), otec Alois (1839 – 1892) i děd Alois jsou pohřbeni ve společném hrobě na hřbitově ve Starém Rožmitále. Odpočívá zde, ovšem na jiném místě, i spisovatelův bratr Ing. František Hofmeister, jenž byl průkopníkem skautingu a dlouholetým tajemníkem rožmitálské radnice.

Samotný spisovatel Rudolf Richard Hofmeister, jenž zemřel v roce 1934, je pohřben na tehdy pouze devět let existujícím hřbitově na východ od města, i když by si jistě přál, aby spočinul u svých nejbližších. Velkolepý pohřební obřad slavného spisovatele, rožmitálského rodáka a občana, ovšem vzalo za svůj město a tak byl logicky pochován zde.

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz