V Hofmeisterových stopách III – Památná lípa

29.08.2017 04:52

Z domu, kde žil a tvořil (viz https://www.rrhofmeister.cz/news/v-hofmeisterovych-stopach-ii-dum-v-nemz-zil/ ) to měl spisovatel k památné lípě co by kamenem dohodil. Prošel kolem starodávného domku Platejz, přešel hráz Podzámeckého rybníka a za pár minut už seděl na lavičce pod košatým stromem na začátku aleje.

Když se mu zrovna nechtělo jít do polí a lesů, kde nalézal největší klid pro spřádání prehistorických dějů, vzal zavděk i tímto poklidným místem na rozcestí cest do Starého Rožmitálu, do města a do Voltuše. Říká se, že starodávná lípa předává energii. Škoda, že dnes už pod ní žádná lavička není, jako tomu bylo za Hofmeistrova života.

Úctyhodný, více než dvousetletý strom o obvodu kmene sedm metrů a výšce 30 metrů, patrně kdysi sloužil k vyznačení hranice pozemků obce Starý Rožmitál a města Rožmitál. Tady již totiž začíná katastrální území bývalé farní vsi nazývané Staré Město, do něhož náleží i Podzámecký rybník. Lípa, která za posledních 100 let přibrala v pase na 200 cm, byla v roce 2006 nominována na Strom roku za Středočeský kraj. Bohužel mezi prvními se neumístila. Nejstarší stromy v Aleji Johanky z Rožmitálu, která dostala toto pojmenování v polovině 60. let minulého století, mají kolem 160 let. 

Rudolf Richard Hofmeister pod památnou lípou na snímku z 12. srpna 1931

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz