Až naspořím tisíc zlatých, vrátím se domů

12.12.2021 22:24

V roce 1896 se R. R. Hofmeister po 14 letech vydal na cestu z Prahy do Rožmitálu. Čtyři roky před tím zemřel jeho otec a matka mu stále častěji psala, aby se vrátil domů. Rozhodl se tedy, že se do rodného města přistěhuje zpátky, ale až nastřádá tisíc zlatých. A to se stalo v říjnu před 125 lety.

Do hlavního města Českého království přišel jako čtrnáctiletý, kdy jej sem přivezl otec do učení na rukavičkáře. Po vyučení u karlínské firmy Hanek, pracoval jako dělník - střihač v rukavičkářském závodě Aloise Holoubka a po dvou letech, po krátkém intermezzu u jiného rukavičkáře, zakotvil na dlouhá léta u Alfréda Rotha. Během pražského pobytu odjel na zkušenou do Mnichova a absolvoval vojnu v Písku.

V Rožmitále se udělal pro sebe a až do vypuknutí Velké války úspěšně vyráběl rukavice všeho druhu. Ale už se o něj ucházela múza...

Tři roky po návratu do Rožmitálu, se Hofmeister oženil a pořídil si nový dům na břehu Podzámeckého rybníka. Snímek je z natáčení životopisného filmu o spisovateli na přelomu let 2019 a 2020.

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz